Hernia de disc este afecțiunea coloanei, în care discul intervertebral este deteriorat, conținutul ei se bombează și se rupe.

Discul intervertebral este un organ elastic situat în spațiul intervertebral, format dintr-o parte centrală numită nucleus pulposus care este gelatinoasă și elastică, și dintr-o parte periferică fibroasă, circulară numită annulus fibrosus. În cazul în care apare o porțiune de slabă rezistență pe annulus, materialul intern se bombează. Dacă nucleul gelatinos traversează toată grăsimea annulusului, acesta se poate fisura formând un sechestru.

Hernia de disc nu este o boală în sine, ci un fenomen biologic, un fenomen parțial de degenerare a discului intervertebral. Simptomatologia acesteia apare când structurile nervoase sunt comprimate, iritate sau când hernierea duce la hipermobilitate intervertebrală cauzând instabilitate. Majoritatea discurilor herniate nu au o simptomatologie atât de severă încât tratamentul chirurgical să fie de primă alegere, însă sunt cazuri în care hernia cauzează dureri insuportabile, plegie, limitarea îndelungată a  activitățior, chiar pierderea capacității de a lucra.

În situații de urgență diagnostizarea corectă și rapidă, cu indicația și efectuarea tratamentului ideal sunt accesibile în țara noastră in centrurile spinale.

 

Simptome

 

Cea mai mare parte a herniilor de disc afectează coloana lombară, dar apare atât la nivelul regiunii cervicale cât și la nivelul regiunii dorsale. Următoarele simptome sunt tipice:

Durere cu iradiere în membrul inferior sau superior. Durerea în cazul herniei de disc lombar în mod tipic  iradiază în: fese, coapse, picioare iar în cazul herniei cervicale în: umere, brațe și mâini. Tusea, strănutul și anumite posturi provoacă sau accentuează durerea.

Amorțeala, furnicături. Pe suprafața pielii inervate de nervul afectat frecvent apare anestezia, senzația de amorțeală sau furnicături.

Slăbiciune musculară. Disfuncția nervoasă se poate manifesta prin slăbiciune musculară cu posibilitatea de avansare până la paretizarea musculaturii afectate. Formele ușoare se manifestă prin scăderea forței musculare, prin scăderea forței de strângere a mâinilor sau tulburări de mers.

Când trebuie să vă adresați la medic?

Consultul medical este recomandat la apariția durerii intense care iradiază în brațe sau în membrele inferioare, mai ales dacă este însoțită cu slăbiciune musculară, amorțeală. Necesită consult medical de urgență, situație în care durerile sunt însoțite de incontinență urinară, -fecală sau paraliza anumitor mușchi a membrului. (Programare pentru consult de chirurgie spinală)

Factori predispozanți

 

Hernia de disc apare aproape exclusiv în acele discuri intervertebrale care trec printr-un proces degenerativ provocând deteriorare mai mare sau mai mică în țesutul acestuia. Pe măsură ce îmbătrânim, în funcția predispozoției biologice, cu toții experimentăm degenerarea discului intervertebral, dar în grade și cu consecințe diferite. Pe discul în curs de degenerare apar fisuri, prin care scade concentrația de apă a porțiunii centrale(nucleus) și pierde din elasticitate porțiunea, în urma căruia se poate protruza/bomba cu riscul de a rupe.

Majoritatea oamenilor nu pot asocia de o mișcare anume momentul formării herniei discale, însă în anumite cazuri impulsul final în procesul de herniere este provocată de o ridicare incorectă,de o mișcare bruscă, de încărcare unilaterală sau de un accident.

Factori de risc

Greutatea corporală.  Obezitatea este un factor de risc pentru hernie de disc, dar și pierderea de greutate bruscă (ex: 40kg în 3 luni) poate duce la hernierea discului intervertebral din cauza modificărilor seminificative a țesuturilor din organism.

Ocupația. Munca fizică grea, vibrațiile și șezutul îndelungat sunt factori predispozanți, mai ales din cauza efectelor negative asupra coloanei nu sunt compensate de efecte benefice, protective (ex: kinetoterapie, înot în mod regulat etc.).

Genetică. Predispoziția genetică pentru boli degenerative de herniere este de aproximativ 50%. Este decelabilă afectarea membrilor familiei.

 

Complicații

Sindromul cozii de cal: hernia de disc lombar comprimă toate fibrele nervoase, cauzând disfuncții severe. În acest caz deteriorarea permanentă a  fibrelor vegetative se dezvoltă în 24 de ore, de aceea necesită intervenție chirurgicală urgentă, pentru a menține continența urinară, -fecală și funcția sexuală a pacientului. Fără aceste simptome, deteriorarea continuă a funcției motorii a membrului: slăbiciunea musculară sau tulburările de mers, sunt semnale de alarmă a unei afecțiuni care necesită intervenție chirurgicală de urgență.

Adresați-vă la medic dacă:

Simptomele progrediază

Apar tulburări sfincteriene: incontinență urinară și/sau –fecală

Tulburări senzoriale în zona fesieră, geintală și a coapselor

Tratament

 

Tratament medicamentos

 

Analgezie: este recomandată administrarea de analgetice în trepte pentru ameliorarea durerilor cauzate de hernie discală. În cazul administrării ineficiente de paracetamol, ibuprofen, sunt indicate preparatele cu analgezice majore sub formă de: tablete, picături, plasturi sau infuzii.

Antiinflamatoare: hernia de disc adesea provoacă inflamația nervilor și articulațiilor. Reducerea acestora se practică prin administrarea antiinflamatoarelor nesteroidiene (ex: diclofenac în forme de tablete sau perfuzii), dacă sunt necesare, injecții cu steroizi. Cea mai eficientă metodă cu cele mai puține efecte secundare este injecarea medicamentelor, CT ghidat, lângă rădăcina nervoasă.

Miorelaxante: utilizate maxim 1-2 săptămâni pentru reducerea redorii musculare.

 

Fizioterapie

 

Nu este indicată fizioterapia intensivă în perioada acută de neuroinflamare, fiindcă poate înrăutăți simptomele,cu toate că în această perioadă mișcarea și exercițiile cu efect miorelaxant sunt benefice. După dispariția simptomelor acute, este recomandat practicarea fizioterapiei cu ajutorul unui fizioteraput calificat.

 

Tratament chirurgical

 

Chiar și cu hernie de disc simptomatică, doar o minoritate de pacienți necesită tratament chirurgical. În majoritatea cazurilor, durerea dispare într-o lună, iar sistemul nervos nu este afectat. Pe lângă situațiile de urgență (vezi mai sus) cazurile cu necesitate de tratament chirurgical, sunt în care simptomele persistă (peste 4 săptămâni) și afectează viața de zi cu zi (muncă, plăcerea de a trăi). De asemenea este indicat tratamentul chirurgical, când hernia comprimă măduva spinării sau ca semn al disfuncției nervoase apare slăbiciunea musculară.

În cele mai multe cazuri nervul afectat este eliberat prin îndepărtarea discului herniat (microdiscectomie) și prin eliminarea oaselor și ligamentelor adiacente (decompresie). În caz de instabilitate este indicat stabilirea segmentului (fuziunea vertebrală), care împiedică recidivarea herniei. În segmentul cervical, intră în discuție folosirea protezei de disc intervertebral.

Rezultatele pe termen scurt și lung ale tratamentului chirurgical și minimalizarea ratei de complicații sunt garantate în primul rând de o indicație chirurgicală bine stabilită și de o intervenție realizată atent de un specialist.

Fractura vertebrală de compresiune

Fractura vertebrală de compresiune

Traumatismele și accidentele cu impact minor pot provoca asemenea fracturi, mai ales dacă calitatea osului este precară din cauza anumitor boli sau afecțiuni. Numărul acestor fracturi este în creștere continuă. Majoritatea fracturilor nu necesită tratament...

Deformitate

Deformitate

Coloana vertebrală sănătoasă datorită structurii și formei poate îndeplini următoarele funcții: menținerea posturei, efectuarea mișcărilor, protecția măduvei și a structurilor nervoase. Din incidență laterală coloana prezintă 3 curbe: lordoza lombară, cifoza dorsală...