Coloana vertebrală sănătoasă datorită structurii și formei poate îndeplini următoarele funcții: menținerea posturei, efectuarea mișcărilor, protecția măduvei și a structurilor nervoase. Din incidență laterală coloana prezintă 3 curbe: lordoza lombară, cifoza dorsală și lordoza cervicală. Combinația armonioasă a celor trei curbe oferă forma laterală echilibrată a coloanei vertebrale, realizând ca întregul corp să fie echilibrat biomecanic. Astfel capul se situează pe axul longitudinal a corpului atât din incidență (vedere) laterală cât și din incidență antero-posterioară.

În cazul deformităților forma acesteia se schimbă pe un segment mai scurt sau mai lung, care în caz sever, progresiv deformează postura desfiițând echilibrul, provocând astfel deteriorarea funcțiilor coloanei vertebrale și ale organismului. Deteriorarea funcției poate fi însoțită de durere, de disfuncții ventilatorii, -cardiovasculare, -digestive, retard staturo-ponderal, de asimetrii și de simptome ale sistemului nervos. Multe afecțiuni cu mecanisme diferite pot duce la deformarea coloanei vertebrale, și în multe cazuri nu sunt considerate boli, mai degrabă variații structurale. În mod clasic deformitatea laterală o numim scolioză, iar aplatizarea curburii lombare sau creșterea curburii dorsale duce la formarea cifozei.

Semne clinice și simptome

Semnele clinice sunt modificările vizibile, măsurabile sugestive. Postura disarmonică, modificarea de formă a coloanei sunt semne sugestive de deformare vertebrală. Deformitatea adultului este caracterizată de poziția anteflectată, în timp ce scolioza și asimetria trunchiului este specifică vârstei de  copil și adolescent. Deformitatea cauzează scăderea înălțimii, retard de statură respectiv asimetrie tronculară, -pelvină, -umerală.

Simptomele sunt percepțiile subiective pacientului, cauzate de boală. În majoritatea cazurilor scolioza juvenilă este asimptomatică. La bătrânețe afectarea echilibrului biomecanic este însoțită de oboseală, de capacitatea scăzută de încărcare și de dureri de spate care au tendință de atenuare în clinostatism sau la înot. Agravarea deformării poate afecta structurile nervoase,  sub forma durerilor iradiante și tulburărilor senzo-motorii.

Fractura vertebrală de compresiune

Fractura vertebrală de compresiune

Traumatismele și accidentele cu impact minor pot provoca asemenea fracturi, mai ales dacă calitatea osului este precară din cauza anumitor boli sau afecțiuni. Numărul acestor fracturi este în creștere continuă. Majoritatea fracturilor nu necesită tratament...

bővebben
Hernia de disc

Hernia de disc

Hernia de disc este afecțiunea coloanei, în care discul intervertebral este deteriorat, conținutul ei se bombează și se rupe. Discul intervertebral este un organ elastic situat în spațiul intervertebral, format dintr-o parte centrală numită nucleus pulposus care este...

bővebben

Tratament 

Deformitatea coloanei vertebrale nu este urgență chirurgicală. Tratamentul nechirurgical de multe ori poate fi eficient. Cazurile ușoare/moderate a deformităților juvenile, pe lângă tratamentul obligatoriu de kinetoterapie, poate fi completat de purtarea corseturilor care are rol în corecția curburilor respectiv în oprirea evoluției acestora. Ținta tratamentului în deformitatea spinală  a adultului este îmbunătățirea capacității funcționale, completată de ameliorarea adecvată a durerii (tablete, perfuzii, injecții locale). Masajul terapeutic are rolul de a relaxa musculatura spastică, obosită.

Indicațiile tratamentului chirurgical:

  • Sindromul sever de durere, care nu răspunde la terapia conservativă;
  • Deformitate progresivă, care cauzează tulburarea imaginii corporale, tulburare funcțională;
  • Asimetrie/deformitate intolerabilă pentru pacient;
  • Deformitatea comprimă structurile nervoase;
  • Deformitate severă segmentală (unu-trei vertebre implicate) datorită unei fracturi vertebrale sau degenerării discale intervertebrale.

Scopul intervenției chirurgicale este de a reduce simptomele și restabilirea echilibrului corporale prin corecția deformității. “Chirurgia-deformiății” este o ramură a chirurgiei spinale cu complexitate crescută.  Pe o parte deformitățile juvenile care necesită tehnici operatorii complexe, care pot fi multistep (mai multe etape). Pe de altă parte, corectarea unui număr din ce în ce mai crescut de deformări ale adulților poate fi realizată cu rezecții osoase (ex: rezecția de corp vertebral), cu tehnici combinate (abord anterior/posterior) și rate de complicații crescute. Efectuarea inadecvată a unui intervenții de corecție duce la deteriorarea precoce a stării pacientului, care necesită corecții din ce în ce mai complicate.

Corecția deformităților se poate practica doar de un chirurg spinal bine instruit cu expertiză  în chirurgia-deformității, într-un centru spinal, pentru a obține rezultatul eficace, pentru siguranța paciantului.