Traumatismele și accidentele cu impact minor pot provoca asemenea fracturi, mai ales dacă calitatea osului este precară din cauza anumitor boli sau afecțiuni. Numărul acestor fracturi este în creștere continuă. Majoritatea fracturilor nu necesită tratament chirurgical, însă fractura în sine sau vindecarea osoasă inadecvată are ca rezultat durerea continuă, deformarea sau stenoza canalului spinal. Fracturile de compresiune de obicei afectează persoanele cu vărstă înaintată, respectiv cu osteoporoză înaintată, când traumatismul cauzează compresia matricii osoase porotice în diferite grade. În situații grave apar deformitățile segmentale, cu instabilitate care duce la pierderea funcției, cu toate că și fractura propriu zisă cauzează dureri severe, care duc la imobilizare, astfel rata complicațiilor crește exponențial iar șansele supraviețuirii scad. 10-20% dintre pacienții cu fractură vertebrală de compresiune netratată decedează în primul an.

 

În grupul fracturilor patologice se includ și fracturile vertebrale pe fond metastatic. În aceste situații sunt mult mai frecvente compresiile structurilor nervoase, astfel intră în discuție tratamentul chirurgical în urgență datorită simptomatologiei- și disfuncției nervoase. Odată cu evoluția tratamentelor anti-tumorale, apar situații în care calitatea vieții al pacientului este compromisă de simptomatologia bolii secundare, cum ar fi durerea insuportabilă care duce la imobilizare, pe când lângă patologia primară ar avea o calitate de viață acceptabilă.

 

Simptomatologie 

 

Pe fondul osteoporozei fracturile de compresie de multe ori sunt asimptomatice, sau produc o durere tranzitorie de intensitate mică. Chiar și în astfel de cazuri poate atrage atenția datorită compresiei multiple, scăderea înălțimii corporale, respectiv cifoza dorsală, ceea ce indică o deformare importantă a coloanei vertebrale. Durerea tipică în cazul unei fracturi recente este durerea dorso-lombară în șezut care iradiază în sacru și în fese. Durerea se ameliorează seminificativ în clinostatism. Simptomele sistemului nervos (slăbiciune musculară, amorțeală, tulburare se mers, incontinență fecală, -urinară) este rară, însă la apariția acestora indică investigare medicală urgentă! Într-o etapă ulterioară – de peste 3 luni– durerea poate proveni din musculatura obosită, spastică respectiv din vertebrele cu osificare necorespunzătoare. În cazul fracturilor vertebrale pe fond metastatic, durerea supărătoare apare atât în clinostatism, cât și în timpul nopții, de multe ori provenite din vertebre adiacente cu metastaze, cu efect expansiv. În cazul durerilor de spate severe în timpul nopții, se recomandă urgent o examinare detaliată și un set de analize, mai ales în cazul antecedentelor de boli tumorale.

Posibilități de tratamente 

 

Tratament non-chirurgical

Majoritatea fracturilor vertebrale de compresiune nu necesită tratament de chirurgie spinală. Administrarea adecvată de analgetice și fixarea externă (corset) rezultă vindecarea fracturilor în 2-3 luni, sugerate de scăderea durerii și creșterea mobilității. După faza acută (6 săptămâni) este recomandată kinetoterapia, cu continuarea acesteia și după vindecare!

 

Tratamentul chirurgical 

De multe ori are indicație chirurgicală tratamentul pacienților cu fractură vertebrală de compresiune. După o investigare amănunțită, indicația operației este responsabilitatea chirurgului spinal. Neefectuarea operației sau o intervenție chirurgicală necorespunzătoare va avea efect asupra calității- și perspectivele de viață a pacientului.

Vertebroplastia, cifoplastică – aceste intervenții constă în încărcarea transcutanată (prin piele) a corpilor vertebrali cu ciment, prin ace speciale cu formarea canalului de lucru. În ultimele decenii indicația, domeniul de aplicare și tehnica acestor intervenții a devenit mult mai clară, astfel astăzi le putem folosi la un spectru redus de pacienți cu o minimă rată de complicații. În anumite centre intervenția este realizată în anestezie locală, pe când noi preferăm anestezia generală pentru siguranța intervenției și comfortul pacientului. Vertebroplastia, prin injectarea cimentului în corpul vertebral, se practică atât în fracturi acute, cât și în cazuri cu osificare neadecvată, dacă datorită interenției așteptăm de scăderea seminificativă a durerii pacientului.

Stabilizarea – intră în discuție în cazuri de fracturi complicate cu extinsie pe mai multe segmente. În acest caz putem restabili capacitatea de încărcare și forma coloanei vertebrale afectate folosind sisteme de implanturi cu tije și șurub, iar dacă este necesar înlocuind corpul vertebral afectat. Din cauza porozității osului și metastazelor, stabilizarea chirurgicală este complicată, discutabilă. Pentru obținerea rezultatului dorit, acesta necesită planificare prudentă, echipament special  și experiență chirurgicală. Din cauza faptului că o proporție semnificativă a fracturilor vertebrale de compresie apare la pacienții cu patologie tumorală sau la vârstnici, reducerea sarcinii chirurgicale poate fi de o importanță crucială. Prin urmare, atunci când este posibil, apelăm la tehnici chirurgicale minim-invazive, care oferă chiar și în cazuri complicate abord transcutanat.

 

Deformitate

Deformitate

Coloana vertebrală sănătoasă datorită structurii și formei poate îndeplini următoarele funcții: menținerea posturei, efectuarea mișcărilor, protecția măduvei și a structurilor nervoase. Din incidență laterală coloana prezintă 3 curbe: lordoza lombară, cifoza dorsală...

Hernia de disc

Hernia de disc

Hernia de disc este afecțiunea coloanei, în care discul intervertebral este deteriorat, conținutul ei se bombează și se rupe. Discul intervertebral este un organ elastic situat în spațiul intervertebral, format dintr-o parte centrală numită nucleus pulposus care este...